Az 5G mobil hálózatok 5 újdonsága

Az Internet of Things, az Ipar4.0 és az önvezető autók jelentős kihívást adnak a mobil szolgáltatóknak, főként akkor, ha versenyben akarnak maradni a különböző alternatív elérési hálózati technológiák mellett (Wifi, LoRa, Bluetooth, stb.).

ericsson-5g-ericsson-reveals-what-100-operators-really-think-about-5g

A decemberi IT Business Club rendezvényen Jakab Roland, az Ericsson ügyvezető igazgatója mutatta be, milyen felhasználói trendeket látnak, és ezekre válaszul milyen technológiai fejlesztéseken dolgoznak a 2017-ben elinduló 5. generációs mobil hálózatokban.

Sávszélesség

Ezen a területen nagy újdonság nincs, az elvárásoknak megfelelően a jelenlegi 4G hálózatokban elérhető 100Mbps-os sebességhez képest 1-2 nagyságrendnyi ugrásra számíthatunk: a technológiai megoldásszállítók 1-10 Gbit/s sebességet ígérnek.

5g

Kiszolgálható eszközök száma

Az 5G-s hálózatokhoz várhatóan 100-szor annyi eszköz (okostelefonok, épületek, gépek, berendezések, járművek, tárgyak, mérőórák, kapcsolók, szenzorok, stb.) kapcsolódhat majd egyidejűleg, mint a jelenlegi 4G-sekre, így akár nagyvárosi környezetben 1 négyzetkilométeren akár 100 millió eszközt is ki tud majd szolgálni.

5g_iot

Válaszidő

A hálózatra csatlakoztatott eszközök közül nagyon sok olyan lesz, amik az emberek számára veszélyes környezetben dolgoznak, és ezeknél az eszközöknél a reakció idő miatt lesz szükség nagy sebességre. Az önvezető autók elterjedéshez elengedhetetlen, hogy valamilyen formában kapcsolatban álljanak egymással és a közlekedési infrastruktúrával, kulcsfontosságú tehát, hogy gyors reakcióidővel (1ms) rendelkező, megbízható és biztonságos kommunikációs hálózat álljon rendelkezésükre.

connectedcar

Sugárnyaláb a homogén lefedettség helyett

A fenti 3 jellemzővel rendelkező mobil hálózat vagy nagyon sűrűn kiépített bázisállomás hálózattal, és/vagy hatalmas villamosenergia felhasználásával lenne csak megvalósítható.

5g_beam

Megoldásul az Ericsson által kidolgozott sugárnyaláb (beamforming) technológia az álló és a mozgó eszközök elhelyezkedéséhez igazítva alakítja ki a dedikált “térerőt”. Ez a kicsit több, mint 1 perces demó jól érzékelteti a megoldás lényegét.

Felhasználási esettől függő mobil hálózati szolgáltatás

Legfontosabb újdonságnak tartom, hogy az eltérő felhasználási esetek (telefonbeszélgetés, film letöltés, automata locsoló, önvezető autó, gyártósori robotok vezérlése) különböző mobil távközlési hálózati szolgáltatási elemeket eltérő paraméterekkel igényelnek (nem mindenhol fontos a reakcióidő, vagy a sávszélesség). Erre válaszul a hálózatot az eltérő igényekhez igazított különböző logikai szeletekre lehet osztani (network slices), rendkívül gyorsan (akár 90 percen belül) virtuális hálózatokat lehet kialakítani, ezzel új üzleti szolgáltatásokat lehet rugalmasan indítani az egyes felhasználási esetek számára.

connectedcar

“Ahogy látjuk az 5G-t egyáltalán nem a mai igényeinkhez fejlesztik. Hanem jóval előrébb gondolkodnak, olyan technológiák és lehetőségek kapujának tartópillére lehet, melyet eddig csak a filmvásznon láthattunk.” (Forrás: https://www.tarifaexpert.hu/blog/az-5g-mobilhalozat-sebesseg-megjelenes/)

Reklámok
Az 5G mobil hálózatok 5 újdonsága

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s