Otthonra talál a Smart Home?

Igen, hamarosan “érkezés a célhoz”.

A GPS-es analógia nem véletlen, a pálya íve hasonló. Az első autóba szerelhető (tapasztható) vagy az autóba beépített offline GPS-eink a folyamatos útépítések, forgalmi változások korában gyorsan elavultak, a Waze és hasonló társai óriási előnyt adtak azzal, hogy valós idejű forgalmi adatokat oszthattak meg egymással az aktív és passzív autósok. De még nem volt az igazi, szigetszerű megoldás volt. Az igazi áttörést a Google Maps hozta, amelyik ötvözte a térinformatikai adatbázisát (benne az összes üzlettel, nevezetességgel, stb.) a Waze felhasználóktól, valamint a megvásárolt műholdas járműkövető cégektől származó valósidejű forgalmi adatokkal, és ezt magasabb szintre emelte a Google Asszisztens szolgáltatással, tehát akárhol is vagyok, az asszisztens időben jelez és elnavigál (a megfelelő közlekedési eszközön) az online naptáramban található úticélomhoz.

gsmarena_0001

smart-home-berg-startegy_bitport

Valahol itt kell keresni azt a szintet, amit el kell érnünk az intelligens/okosotthonokkal, ha igazi áttörést akarunk elérni.

home

A korai próbálkozások (pl. a tíz évvel ezelőtti Jövő háza), elszórt megalapozó cikkek (WiredHWSW), és az Index 2015. év végi cikksorozata óta az elmúlt hetekben szinte minden nagy szolgáltató, megoldásszállító háza tájáról kaptunk híreket smart home terveikről, pl. Microsoft, és a Telekommal kapcsolatban is több oldalon jelent meg találgatás: Origo, Index.

(Még két érdekes cikket és egy kutatást javaslok a témában: fortune.com és blogs.ptc.com)

smarthome

The 7P challenge

Számomra ilyenkor a legnagyobb kihívás, hogy ki fogja tudni a Kotler-féle tökéletes 7P modell szerinti szolgáltatást megvalósítani, ami

  1. Igazi értékteremtő megoldásokat ad a felhasználóknak
  2. Elérhető áron
  3. Könnyen megszerezhető módon
  4. Érthetően eljuttatva az üzeneteket
  5. Tökéletesen működő folyamatok mellett
  6. Ergonómikus és szerethető fizikai eszközökkel
  7. (és ami a legfontosabb) csillogó szemű, szakértő szolgáltató csapattal.

Kérdés, hogy ennyi követelménynek melyik vállalkozás tud megfelelni. Vagy: össze tud-e állni több vállalkozás és szakember a közös cél érdekében?

house

Okos otthon okos városban

Miért van szükség háziorvosi rendelőre, ha a mobilom és az otthonomban levő eszközök is mérik szervezetem állapotát és az orvosok távolról is diagnosztizálni tudják a problémát, – vagy inkább azt, hogy rossz úton haladunk, – és megoldást is adhatnak rá?

Miért kell nekem beállítanom a hőmérsékletet, miért nem érzi meg a házam, hogy most inkább hidegebbre/melegebbre vágyok?

Miért kell sokszor éjjel arra ébredni, hogy visít a közelben egy lakás/autó riasztó? Miért kell kulcsot használnunk az ajtónkhoz, ha nálunk a mobilunk vagy ha felismer minket, ismerőseinket, lakbérlőinket az ajtóban levő kamera?

Miért nem lehet a forgalmat befolyásoló lámpákat, haladási irányokat intelligensen, a terhelés függvényében szabályozni?

Hiszek abban, hogy a jelenlegi próbálkozások elérik céljukat és segítenek abban, hogy összeérjenek a szálak a többi, minden iparágat megújító okos kezdeményezésekkel: a városok működésének újratervezése (pl. IBM), az ellátó rendszerek megújítása (digitális egészségügy, közlekedés, oktatás, és igen, rendvédelem) és az intelligens közmű szolgáltatások megjelenése közösen fognak olyan ökoszisztémát alkotni, amely nagyságrendnyi ugrást jelentenek majd életminőségünk javítása és a fenntartható működésünk érdekében.

landscape-smart-cities

 

Reklámok
Otthonra talál a Smart Home?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s